Recordaantal burgemeesters dit jaar afgetreden

Recordaantal burgemeesters dit jaar afgetreden

  • 17 nov 0

In 2015 is een recordaantal burgemeesters afgetreden. Dit jaar vertrokken er tot dusver al elf vroegtijdig. Een verziekte bestuurscultuur in hun gemeente is de meest voorkomende aanleiding: de burgemeesters van Bussum, Aalsmeer, Bloemendaal, Menterwolde en de Oude IJsselstreek stapten om die reden op.

Burgemeesters lopen meer risico de eindstreep niet te halen nu er meer ‘probleemgemeenten’ zijn, de raad vaker versplinterd is en meer raadsleden onervaren zijn. De risico’s zijn groter geworden voor burgemeesters, zegt voorzitter Bernt Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. ‘In gemeenten met veel problemen kan men zich tegen de burgemeester gaan richten. Er kan bijvoorbeeld gedoe ontstaan over zijn huisvesting of over zijn declaraties.’
Lees verder op volkskrant.nl ยป

Deel deze pagina