Blog

Actueel

Burgemeester (ge)worden
Woensdagavond 16 oktober 2019 zit ik met twee laptops op de bank. Het loopt tegen negen uur en op beide laptops is een zwart scherm te zien. Schermen van de livestreams van de gemeenten Epe en Noardeast-Fryslân. De heropening van de raadsvergaderingen is nabij. Wie worden voorgedragen als nieuwe Burgemeesters?!

Bij geschiktheid, gepoetste schoenen en met de buik in toom wint de aanhouder – door Rendert Algra

Noardeast-Fryslân

De voorzitter van de vertrouwenscommissie in Noardeast-Fryslân houdt de spanning…

Lees meer

Wat kan een oud-wethouder nou eigenlijk?

‘Wethouders zijn geen managers!’

‘Wethouders zenden vooral en luisteren niet en de ambtenaren doen al het werk!’

‘En als ze stoppen krijgen ze een riante wachtgeld regeling, zonder dat ze daar iets voor hoeven doen.’

Jobpersonality.com

Dit zijn een aantal van de veel gehoorde reacties die wij bij LoopbaanNaPolitiek bijna dagelijks horen ván of óver de wethouders die wij begeleiden bij het vinden van nieuw werk. Ze geven blijk van een vrij…

Lees meer

In gesprek met Trudy Veninga

“Politiek is boeiend en zinvol. Maar de dagelijkse praktijk is weerbarstig. De stukkenstroom is oneindig en het resultaat van je inspanningen is niet direct zichtbaar. Hoe houd je het leuk en overzichtelijk? Hoe houd je het vol?”

Raadslid, fractievoorzitter, wethouder en loco-burgemeester. Inderdaad, hoe houd je het vol. Na 14 intensieve jaren in de politiek hield het eind september 2016 dus even op voor Trudy. Ze moest stoppen als wethouder van…

Lees meer

De eindstreep nadert voor GS

Geworstel om colleges Gedeputeerde Staten rond te krijgen

De eindstreep nadert voor Gedeputeerde Staten in de huidige samenstelling. De verkiezingen voor de Provinciale Staten liggen alweer meer dan twee maanden achter ons. Toch zijn de meeste colleges voor Gedeputeerde Staten nog niet gevormd. De onverwachte verkiezingswinst van Forum voor Democratie speelt daarbij een belangrijke rol. Voor Gedeputeerden die géén volgende periode doorgaan is dat vervelend. Als ze straks hun dossiers kunnen overdragen aan hun opvolgers staat de zomervakantie voor de…

Lees meer

Zal wel een vergissing zijn?!
Rendert Algra, senior partner over een vergissing- Foto: Joop van Houdt

Rendert Algra

‘Zal wel een vergissing zijn? Maar ik ontvang nog steeds jullie nieuwsbrief met uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten, workshops, masterclasses etcetera’ sprak een goede oude bekende mij afgelopen vrijdag aan. We waren op de verjaardagsvisite van een gezamenlijke kennis. ‘Nee hoor! Geen vergissing’ kon ik hem antwoorden. ‘Als er iets interessants voor je tussenzit,…

Lees meer

In gesprek met Jeroen Brandes

Maatschappelijk betrokken bestuurder met affiniteit voor sport, welzijn en onderwijs

 

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes, wethouder in Amstelveen van maart 2014 tot maart 2018 nam daags na de verkiezingen van 21 maart 2018 afscheid van de politiek. Tijd voor een kennismaking en een goed gesprek.

Over Jeroen

Amsterdam is de stad waar Jeroen eerst Commerciële Economie aan de HVA  en daarna Bestuurskunde en Politicologie studeerde aan de UvA.

Vanuit zijn…

Lees meer

Nico Verlaan voelt zich een mazzelaar!

Wethouderschap voorbij – op zoek naar iets anders!

Nico Verlaan - na het wethouderschapEind 2017 brak voor Nico Verlaan een nieuwe periode in zijn leven aan. Na ruim 2 jaar wethouderschap in de gemeente Dronten moest hij op zoek naar iets anders. En ja, wat is dan wijs? Waar moet je beginnen, waar moet je aan denken. Bij het beantwoorden van die vragen zijn de gemeentesecretaris en het College van B&W van Dronten…

Lees meer

LoopbaanNaPolitiek bestaat 5 jaar – aandacht voor de bestuurder!

Eerste landelijke APPA-startdag voor vertrokken bestuurders

Op 14 juni 2018 heeft LoopbaanNaPolitiek met de eerste landelijke APPA-startdag voor vertrokken bestuurders uitgebreid stilgestaan bij het vijfjarig bestaan. Met een proeverij van activiteiten uit de Post HBO Leergang van de LNP Academy konden ruim 50 deelnemers bijna letterlijk proeven van wat LoopbaanNaPolitiek allemaal kan betekenen en doet voor vertrokken bestuurders.

Het gaat om de vertrokken bestuurder!

LoopbaanNaPolitiek is 5 jaar geleden door Roeland Doornbosch, Rendert Algra en Marjolein Punt gestart. Nu, na 5 jaar,…

Lees meer

Flexwethouder: niks vast, niks zeker
Rendert Algra over de flexwethouder

Flexwethouder: niks vast, niks zeker

Het beroep met de hoogste doorstroomsnelheid, flexwethouder. Om de vier jaar verkiezingen. Gemiddeld verlaat dan één op de drie wethouders het zogenaamde pluche. Maar ook in de tussenliggende jaren vertrekt gemiddeld één op de drie wethouders. Dus eigenlijk verliezen twee op de drie wethouders hun functie in een periode van vier jaar! Niks vaste baan. Niks zekerheid. De term flexwethouder is dan toch niet zo verkeerd gekozen.

De vertrekker

Wie van de drie ben jij deze maand?…

Lees meer

in gesprek met René van Diessen

Sinds maart 2018 werkt René van Diessen als partner en bestuurderscoach bij LoopbaanNaPolitiek. René is 66 jaar en woont met zijn vrouw Cécile in Tilburg. Samen hebben ze drie kinderen en 7 kleinkinderen. Cécile is lid van het db van het waterschap Brabantse Delta en directeur van het euregio jeugdorkest. 

Na zijn studie economie is René zijn carrière begonnen bij de AMRO-bank, daarna is hij via het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Telderstichting, 15 jaar manager geweest van diverse brancheorganisaties….

Lees meer

Result 1 - 10 of 94