De APPA-regeling

Wanneer u uit uw politieke ambt vertrekt door welke reden dan ook, heeft u recht op een uitkering (wachtgeld) volgens de APPA regeling (regeling Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers).

Als u stopt als politiek ambtsdrager en niet meteen een nieuwe functie heeft waarin u net zo veel verdient als in uw bestuursfunctie, is er de APPA regeling. Als u gebruik maakt van deze regeling, zijn er rechten en plichten om rekening mee te houden.

Vrije Keuze

Verreweg de belangrijkste daarvan is het recht op Vrije Keuze voor het bureau dat u mag begeleiden tijdens uw uitkeringsperiode. Die begeleiding is namelijk als plicht vastgelegd in de APPA die samengaat met uw sollicitatieplicht. De vrije keuze is zo belangrijk omdat het de start van uw zoektocht naar nieuw werk en inkomen markeert. En de keuze voor het bureau en de coach die u daarbij begeleidt, kan voor een groot deel het succes dat u daarbij zult hebben bepalen.

Waarom LoopbaanNaPolitiek?

LoopbaanNaPolitiek vindt dat u als oud-ambtsdrager begeleiding verdient waarmee u dat resultaat ook echt bereikt. En omdat u zich meerdere jaren volledig voor de publieke zaak heeft ingezet, vaak zonder aan uw eigen ontwikkeling te denken, hebben wij een uitgebreid begeleidings- en opleidingsprogramma voor u samengesteld.

De APPA regeling over wachtgeld, sollicitatieplicht en outplacement

Om van dit recht op uitkering gebruik te mogen maken, moet u echter wel actief op zoek naar een nieuwe baan. U hebt dan  ook recht op een outplacement. U mag zelf uw outplacement bureau kiezen. Dat kunt u al doen als u weet dat u niet terug keert in uw ambt. De sollicitatieplicht in de APPA regeling gaat in, drie maanden nadat u gestopt bent en wordt vanaf dat moment door RAET, APG, Proambt of uw gemeente zelf gehandhaafd.

In de APPA regeling staat onder andere dat u niet hoeft te wachten tot drie maanden na uw vertrek met het starten van uw outplacement traject. U kunt direct als u gestopt bent al kennismaken met een aantal bureaus die u zouden kunnen begeleiden. Wij raden u dat ook aan, want hoe eerder u begint met focussen op nieuw werk, hoe eerder u dat vindt.

Vrije bureaukeuze

Een tweede belangrijk aspect dat is vastgelegd in de APPA regeling, is de vrije keuze die u heeft om zelf het bureau te kiezen dat u mag gaan begeleiden. Uw gemeente, provincie of waterschap heeft wellicht afspraken en een contract met een bureau dat samenwerkt met Raet of APG, maar de keuze is en blijft aan u. U kunt zelf beslissen met welk bureau u in zee gaat zolang dat bureau voldoet aan de gestelde criteria.

Via onderstaande link kunt u de volledige APPA regeling downloaden en zelf nalezen wat uw rechten en plichten zijn.

Meer weten?

Willem Ginjaar

Willem Ginjaar

Directeur

Scroll naar top
Start gesprek
Wat kunnen wij voor je doen?
waar kan ik je mee helpen??